Rok 1994

Odklízení zeminy ze stropuOdklízení zeminy ze stropuRok 1994 pro K-5ku znamenal především zahájení rekonstrukce jako takové. Na začátku se jednalo o objekt zarostlý vegetací, který měl zabetonované střílny a vchod. Uvnitř se nacházelo několik tun suti z rozbitých cihlových příček a odstřelených zvonů, diamantové příkopy byly zavezený kamením, které zemědělci posbírali na polích a loukách. Hromady kamení byly navršeny také v okolí bunkru a samozřejmě nechyběly ani odpadky, které sem kdysi někdo zavezl, aby se jich zbavil.
Vcelku jasně tedy vyplynula nejprve nutnost objekt vyčistit a zpřístupnit, budování expozic a opravy exteriéru i interiéru mohly přijít ke slovu až později. Také zvenku byla K5ka obklopena hromadami kamenů v mnohem větší blízkosti, než je tomu dnes, od roku 1994 se velké množství těchto kamenů podařilo přemístit do záhozu objektu.

Vyklízení interiéruVyklízení interiéruV rámci čištění okolí objektu byla též odstraněna veškerá zemina ze stropní desky, neboť dovnitř při dešti zatékalo a doufali jsme, že se izolaci střechy podaří opravit. Proto jsme po odstranění hlíny celou prochu střechy pokryli souvislou vrstvou asfaltu. Na lepší izolaci v té době nebyly peníze, ale i tak asfalt plnil několik let svou úlohu poměrně dobře.
Začátky našeho působení na K-S 5 se vůbec vyznačovaly bezmezným nadšením. Byť expozice byly velmi skromné a kromě fragmentů různých dělostřeleckých granátů obsahovaly už jen nástěnky s plány a fotografiemi pevností, měli jsme pro veřejnost otevřeno po celý rok, a to i přesto, že v zimě nás navštěvovali spíš jen zbloudilí běžkaři.

K-S 5 na konci prvního roku našeho působení - vyčištěný objektK-S 5 na konci prvního roku našeho působení - vyčištěný objektO elektřině jsme si mohli nechat jen zdát, a tak byli první návštěvníci provázeni při svitu svíček a petrolejových lamp, později pak výkonnějších plynových lamp. Ostatně s plynovými lampami se můžete na K-S 5 setkat i v současnosti - slouží jako náhradní prostředek ke svícení v případech poruch elektrocentrály. I po vyklizení suti byly mj. stále zasypány zvonové šachty, úplně chyběly cihlové příčky místností velitele a telefonisty - místo nich byl hned za vchodem velký prostor. Prostor prostředního zvonu, ve kterém můžete dnes shlédnout instalovanou podlážku pro střelce z kulometu, byl uzavřen provizorními dveřmi, neboť při každém dešti byl pravidelně zaplavován přibližně patnácti centimetry vody.

Fotogalerie ZDE >>